You are currently viewing Egyedülálló falunk felfedezése a szlovákiai tájban

Egyedülálló falunk felfedezése a szlovákiai tájban

  • Post author:
  • Post category:HU

Ahogy a nap felkel az északi Burda-hegység és a déli Ipolyi-hegység dombjai fölött, a zöldellő tájba ágyazott kis falu életre kel. Ez a falu a geológiai jellegzetességek, a növény- és állatvilág egyedülálló keveréke, amely a világ egyik legszebb helyévé teszi.

A falutól északra a dombos terepet vastag löszréteg borítja, amely termékeny talajt eredményez. A falu déli részét piroklasztikus andezitsziklák uralják, amelyeket tölgy, gyertyán és achát erdők borítanak. Ezek az erdők számos vadon élő állatnak adnak otthont, köztük szarvasoknak, rókáknak és vaddisznóknak, amelyek szabadon kószálnak a fák között.

1966-ban a kormány természetvédelmi területet hozott létre a falutól délre fekvő erdős terület védelmére. Ez a Burda néven ismert rezervátum ad otthont a bükkösök egy csoportjának, amelyek hazánk legdélebbre fekvő erdei. Az erdő természetes élőhelyet biztosít számos vadon élő állatnak, köztük az európai bölénynek, amelyet újra betelepítettek a területre.

A település felfedezése során felfedezheti, hogy a Duna bal partján, az Ipoly és a Garam folyók összefolyása között, a keleti hosszúság 36. fokának és 23. percének, valamint a Greenwich keleti hosszúság 18. fokának és 43. percének és az északi szélesség 47. fokának és 48. percének metszéspontjában fekszik.

Legalacsonyabb pontján 190 méterrel a tengerszint felett van, míg a terület legmagasabb pontja 110 és 388 méter között van a tengerszint felett. Ez a tengerszint feletti magasságkülönbség egyedülálló éghajlatot biztosít a falunak, amely egyszerre meleg és mérsékelt éghajlatú.

A faluban barangolva meg fog lepődni a természeti szépség és a kulturális örökség egyedülálló keverékén. Az itt élő emberek büszkék a falujukra, és szívesen megosztják életmódjukat a látogatókkal. Akár békés visszavonulásra, akár a természetben való kalandozásra vágyik, ez a falu tökéletes hely arra, hogy elmeneküljön a modern élet nyüzsgése elől, és újra kapcsolatba lépjen a természettel.